Lottspel från Svenska Spel

Svenska Spel är den svenska statens spelförmyndare och de tillhandahåller alla tänkbara spel. Här hittar vi spel inom till exempel odds, poker, bingo och så då även lottspel. Svenska Spels olika lotter är rikskända och riktiga storsäljare. Här ska vi gå igenom vilket utbud av lotter som Svenska Spel tillhandahåller och vad som kännetecknar de olika lotterna.

Triss

Triss är Sveriges mest sålda skraplott och finns numer i flera varianter. Du kan köpa lotterna både i butik och via Svenska Spels hemsida. Den klassiska trisslotten kostar 30 kronor och består av nio rutor som du skrapar bort med hjälp av ett mynt eller något annat praktiskt. I varje ruta finns en summa och det gäller att få tre likadana för att vinna. De moderna trisslotterna har dessutom en extrachans som antingen kan bestå av en tionde summa eller en multiplikator som multiplicerar din eventuella vinst med det angivna antalet gånger. Vinsterna varierar från 30 kronor upp till miljonvinster. Det finns också tv-symboler, tre sådana innebär att du får vara med i TV4:s nyhetsmorgon och skrapa. Där hade du chansen att vinna mellan 100 000 och 5 000 000 kronor. Trisslotterna har även klöversymboler, tre sådana på din lott innebär att du vinner månatliga vinster, till exempel 100 000 kronor i 25 år. Även här får du skrapa i tv.

De andra varianterna av Triss som finns är dels DubbelTriss. Den lotten har två skrapfält och alltså 18 rutor. Det räcker att kombinera ihop tre likadana symboler var som helst för att vinna. Du kan vinna mellan 60 och 1 000 000 kronor. Dessutom finns en miniatyrversion, så kallad MiniTriss. Den består av sex fält och man kan vinna mellan 10 och 100 000 kronor. Här finns inga tv-eller klöversymboler.

Keno

Keno är en uråldrig spelform som är väldigt populär i Sverige. Lottspelet förknippas starkt med Gotland, där också dagliga Tv-sända dragningar sker. I Keno dras 20 nummer från en pott av 70. Det gäller för dig att ha så många rätta nummer som möjligt från dessa. Du får själv välja ett antal nummer, som minst 1 och som mest 11. Spelar du med färre nummer blir det lättare att vinna, men du vinner å andra sidan inte så mycket. Spelar du med fler nummer kostar lotten lite mer och det är svårare att vinna. Då kan dock bli desto högre vinstsummor. Ett av de 20 nummer som dras varje dag blir också utsedd till Kung Keno. Har du det numret vinner du. Även Kenolotten kan du köpa både via nätet eller butik.